Mitt i den djupa granskogen, 8 km från byn Döviken, får du uppleva ro, stillhet och tystnad. Här får du en unik möjlighet att umgås med dig själv och dina närmaste på ett ursprungligt, naturnära och enkelt sätt.

På Granåsen finns två varsamt renoverade fäbodstugor samt en jaktstuga med vardera fyra bäddar och utan moderna bekvämligheter! Maten lagas utomhus över öppen eld, eller på gasolspis inomhus om vädret så kräver.

Vid ett besök på vallen är det lätt att hänföras av den trolska stämningen. Här och var ser vi spillningar från älg, björn och andra djur. Rester av gamla hagar tyder på att fäbodvallen en gång har varit mycket större.

Flera husgrunder vittnar om att verksamheten en gång har varit livlig. För bönderna i byarna gällde det att utnyttja den extra betesmark som skogarna erbjöd. På fäbodvallen bodde kvinnor som vaktade kor och getter och som gjorde smör, ost och messmör av mjölken. Det var ett hårt och slitsamt arbete, men fäbodlivet förknippas även med romantik, frihet och en annorlunda upplevelse, helt skild från det vardagliga arbetet på bondgårdarna nere i byn. Vintertid bodde jägare och skogsarbetare i stugorna.

Kontakt 
Carl-Göran Söder
Zorbcenter

Telefon: 070-589 55 07
Epost: info@zorbsweden.se
Webbplats: zorbsweden.se/vildmarksboende

Share this Project